Home Diensten Team Artikelen Kliniek Fotopagina Contact en Spoed Links

045 - 522 50 90

Voor spoedgevallen kunt u 24 uur per dag contact opnemen via het telefoonnummer: 045 - 522 50 90

Beoordeling aan de telefoon of iets een spoedgeval is of niet is best lastig, soms zelfs ook voor de dierenarts. Het is dan ook niet mogelijk een volledige lijst met spoedgevallen te geven. Toch kunnen we helpen met een aantal veel voorkomende gevallen.

Acute spoed, waarbij u direct moet komen (wel eerst bellen)!
Aandoeningen waarbij snel handelen vereist is om dodelijke afloop of ernstige complicaties te voorkomen.
·
Snel dikker wordende buik: Uw hond probeert zonder resultaat over te geven en de buik wordt snel dikker (opzwellen) achter de ribboog. Dit kan de beruchte maagverdraaiing zijn, vooral bij grote honden, met een diepe borstkast (Dobberman, Rottweiler, Dog, Bouvier). Hierbij is altijd grote spoed geboden; een maagdraaiing die niet binnen 5 uur wordt opgeheven heeft in 100% van de gevallen een dodelijke afloop. 
·
Ernstige problemen met ademhalen: ademhalen met veel geluid, blauwe tong, snakken naar adem. Het dier is in paniek en durft niet te gaan liggen. Zorg dat u zoveel mogelijk de hals strekt om het ademen te vergemakkelijken totdat u bij de praktijk bent. Dit kan ernstig long- of hartfalen zijn.
·
Slagaderlijke bloedingen. Met een schone theedoek of iets dergelijks stevig op de bloeding drukken. Bij "spuitende" bloedingen aan een voor- of achterpoot, in de oksel of lies, moeten de bloedvaten dichtgedrukt worden (boven de bloeding). Iedere 15 minuten moet de druk even verminderd worden. Bij bloedende oorwonden kunt u een sok of panty over de kop trekken om te zorgen dat niet alles onder het bloed komt.
·
Niet kunnen plassen bij katers en reuen: Persen op de blaas zonder dat er urine uit komt. De penis kan verstopt zitten. Bij verlate behandeling is er kans op blijvend nierfalen of kunnen de dieren zelfs overlijden.
·
Geboorteproblemen: Bij een half uur continue persen zonder dat er een pup of kitten komt.
·
Voortdurend braken en/of diarree: Braken en/of diarree met snelle achteruitgang van de conditie. Natuurlijk vooral bij jonge dieren of als er veel bloed bij zit spoed.
·
Diepe wonden van buik of borst: Hart/longen/buikorganen kunnen geraakt zijn. Altijd laten onderzoeken, ook al lijkt er niet veel aan de hand. Voorafgaand aan het vervoer de wond met een schone, natte theedoek of laken afdekken.
·
Brandwonden: Met name bij grotere oppervlakten, 20 - 30 % van het lichaamsoppervlak.
·
Vergiftiging: Indien mogelijk altijd de verpakking meenemen. Indien u zeker weet dat het dier een giftige stof heeft opgegeten of gedronken, niet op verschijnselen wachten, maar direct bellen.
·
Acute verlammingen: Plotseling niet meer kunnen bewegen van een of meer lichaamsdelen.
·
Voortdurende epileptische aanvallen: Het dier is niet aanspreekbaar, open ogen met wijde pupillen, stijve of trillende spieren, speekselen, urineverlies. In eerste instantie het dier rustig houden. Als de aanval langer duurt dan 5 minuten of als de aanval direct gevolgd wordt door een nieuwe, naar een dierenarts gaan.
·
Een aanrijding: Laat uw huisdier na een aanrijding altijd onderzoeken, ook al lijkt er niets aan de hand!
·
Oververhitting: Bijvoorbeeld na een verblijf in de auto in de zon of bij inspanning bij warm weer (met name bij Bullen een groot gevaar!). Zo snel mogelijk naar een koele plaats brengen, zo mogelijk afkoelen met veel water voordat u naar de dierenarts gaat.
·
Onderkoeling: Het dier tijdens het transport naar de dierenarts warm houden met dekens en kruiken.
·
Botbreuken: Indien mogelijk de breuk stabiliseren met bijv. een plank en verband.
·
Uitpuilen of beschadiging van een oog: Dek het oog af met een schone, natte doek.
·
Kaken niet kunnen/willen openen.
· Vermoeden van inwendige bloeding: Spierwitte slijmvliezen (bek, oog), sloom, zeer koude poten en oren.
·
Prolaps: Organen die uitpuilen uit lichaamsopeningen (bijv. darm of baarmoeder).
·
Heftige pijn: Pijnuitingen die langer duren dan 30 minuten.

Binnen 6 uur komen:
· Huidwonden die gehecht moeten worden: Binnen 6 uur laten hechten anders is hechten vaak niet meer mogelijk in verband met infectiegevaar (bacteriën hebben ongeveer 6 uur nodig om te gaan groeien).
·
Ingeslikt voorwerp: Vele verschijnselen. Ook komen bij een vermoeden dat een dier iets heeft ingeslikt. Tenzij het dier moeilijk ademt en blauwe slijmvliezen heeft, dan direct komen.
·
Moeilijk ademhalen: Moeite met ademhalen, met of zonder hoesten. Dier kan in paniek zijn, maar eet en drinkt wel.

Binnen 6 - 24 uur komen:
· Vreemde voorwerpen in de poot of huid
· Niet kunnen ontlasten: Persen op de ontlasting zonder, of met gering resultaat.
·
Vaak braken en/of diarree: Meerdere keren braken en/of diarree, zonder snel conditieverlies.
·
Heftige jeuk: Voortdurend heftig krabben, likken en bijten. Dier verwondt zichzelf.
·
Toevallen: Verminderd aanspreekbaar. Valt om, of heeft de neiging daartoe. Opent ogen met wijde pupillen. Stijve of trillende spieren. Eventueel speekselen en urineverlies. Aanval duurt 30 - 90 seconden.
·
Plotseling moeilijk lopen zonder verlamming