Home Diensten Team Artikelen Kliniek Fotopagina Contact en Spoed Links

045 - 522 50 90

Egel aangetroffen


WAT U NIET MOET DOEN

* U moet in principe geen bijvoeding geven aan egels die bij u in de tuin komen. Egels hebben hun natuurlijke voedsel (vooral insecten) nodig om gezond te blijven. Melk is helemaal uit den boze. Veel egels krijgen daar onstuitbare diaree van, meestal met dodelijke afloop.

* U moet nooit een egel meenemen, tenzij de noodzaak zonneklaar is. (De egel rolt zich niet in bij aanraking, loopt moeilijk, valt om, is gewond etc.).

* U moet nooit zelf gaan dokteren met zieke, gewonde of ondervoede egels. In het natuurlijke voedsel van de egels (kevers, spinnen etc.) zitten stoffen die de egel gezond houden. Als het dier die stoffen niet meer krijgt wordt het ziek (of nog zieker). Asielhouders kunnen dit ondervangen.

WAT U WEL KUNT DOEN

* U kunt een egel die bij strenge vorst rondloopt, maar een gezonde indruk maakt (misschien verstoord in de winterslaap door een hond o.i.d.) een goede slaapplaats bieden. Zo’n plaats is een nest van kranten en lappen onder een flinke hoop takken, afgedekt met bladeren. U mag echter geen voedsel geven want de egel moet lege darmen hebben als hij/zij gaat ‘winterslapen’.

* Als u een zieke of gewonde egel meeneemt, onthoud dan precies de plaats waar u haar/hem heeft opgepakt. Leg de egel thuis in een ruime doos op een warme kruik die in lappen is gewikkeld en leg rond het dier een krans van in elkaar gefrommelde kranten en leg daar een gefrommelde krant op. Warmte is in eerste instantie meestal belangrijker dan voedsel. Bel het Egelasiel Hedgehog Care voor verdere directe hulp.