Home Diensten Team Artikelen Kliniek Fotopagina Contact en Spoed Links

045 - 522 50 90

Voorhuidontsteking


Inleiding
Voorhuidontsteking is een probleem dat bij dat bij de meeste ongecastreerde reuen voorkomt. De reu verliest hierbij steeds enkele druppeltjes pus uit zijn geslachtsopening. De hond zelf heeft er nauwelijks hinder van, maar zijn omgeving vaak des te meer.

Oorzaak
De oorzaak is een infectie van de voorhuid. Dit treedt gemakkelijk op omdat de omstandigheden binnen de voorhuid ideaal zijn voor bacteriën. Het is er warm, vochtig en ook aan voedsel in de vorm van urine is geen gebrek.

Voorkomen
Voorhuidontsteking zien we bij geslachtsrijpe reuen van alle rassen en alle leeftijden. Bijna alle reuen hebben er af en toe last van, maar bij sommigen neemt het echt hinderlijke vormen aan.

Diagnose
Het is niet moeilijk om vast te stellen of een reu een voorhuidontsteking heeft. Een blik op zijn geslachtsdeel is meestal voldoende om te weten hoe het ervoor staat. Bovendien verraadt de patiënt zich door een spoor van pusdruppeltjes achter te laten.

Behandeling
De behandeling bestaat uit het bestrijden van de infectie. Dit kan door in de voorhuid desinfecterende vloeistof of zalf aan te brengen (zgn. voorhuidcleaner) of door een penicillinekuur. Het vervelende is alleen dat na het stoppen van de behandeling de klachten vroeg of laat weer terugkeren.  Als laatste mogelijkheid is er nog het castreren van de hond. Dit is in ongeveer 90% van de gevallen voldoende om de uitvloeiing weg te krijgen. In de overige 10% wordt de uitvloeiing meestal wel veel minder.