Home Diensten Team Artikelen Kliniek Fotopagina Contact en Spoed Links

045 - 522 50 90

Tandsteen


Inleiding
Tandsteen is de benaming voor de bruine aanslag die we op het gebit van onze dieren kunnen aantreffen. Het bestaat uit resten voedsel, zouten uit het speeksel en afgestorven bacteriën. Zowel honden als katten kunnen er problemen mee hebben. Voor ons is het meest opvallende verschijnsel een onfrisse adem en een vies gebit.

Gevolgen
Tandsteen wordt gevormd op het glazuur van het gebit, vooral op de overgang van tand naar tandvlees. Het werkt zich als een wig onder het tandvlees. Het tandvlees raakt ontstoken en de wortels van tanden en kiezen komen bloot te liggen. Het gebit komt hierdoor los te zitten. Door deze ontsteking in de mondholte gaat uw dier onaangenaam ruiken uit zijn bek. Ondanks al deze narigheid hebben de dieren meestal weinig problemen met kauwen, tenzij ook de grote scheurkiezen aangetast zijn.  Net als wij hebben dieren ook pijn bij deze problemen. Omdat pijn tonen een teken van zwakte is in de natuur, zullen ze dit meestal pas heel laat tonen. Als de ontsteking zich uitbreidt kan er ook een bult onder het oog ontstaan.

Soms kunnen bacteriën uit een ontstoken mond het lichaam binnendringen en elders klachten geven. Berucht hierbij zijn tussenwervelschijf- en hartklepontstekingen.

Diagnose
Het is niet moeilijk om vast te stellen of uw dier last heeft van tandsteen. Ernstige gevallen verraden zich door een zeer slechte adem. Verder is het zaak het gebit van uw dier regelmatig aan een inspectie te onderwerpen. Let hierbij vooral op de hoektanden en de grote kiezen helemaal achterin de mond. Hier zit het eerste en het meeste tandsteen. U herkent het als een bruine aanslag op het gebit.

Behandeling
De enige manier van behandelen bestaat uit het verwijderen van het tandsteen. Bij onze huisdieren moet dit doorgaans onder verdoving gebeuren. Het is anders niet goed mogelijk om vooral achterin de mond het gebit goed schoon te maken. Indien nodig geven we ook een antibioticumkuur om de ontsteking van het tandvlees te genezen. Het reinigen gebeurt met hetzelfde instrumentarium als de tandarts bij ons gebruikt. Als het gebit goed schoon is inspecteren we het gebit nauwkeurig. Rotte en loszittende elementen worden verwijderd. Gaten kunnen eventueel worden gevuld. Als laatste wordt het gebit gepolijst. Bijkomende klachten, zoals de eerder genoemde tussenwervelschijf- of hartklepontstekingen, moeten uiteraard ook worden behandeld.

Voorkomen
Allereerst is het belangrijk om te weten dat tandsteen ontstaat doordat voedselresten op het gebit blijven zitten. Als u wilt voorkomen dat uw huisdier tandsteen krijgt moet u daarom goed op zijn voeding letten. Hoe zachter het voedsel is (dinner of blikvoer bijv.), des te makkelijker het dier tandsteen krijgt. Zorg dus voor een soort voedsel dat uw dier dwingt tot kauwen, dit houdt het gebit in conditie. Geef het liefst harde brokken en laat de hond regelmatig op kluiven of kauwbotten kauwen.

Royal Canin heeft hiervoor een speciaal voer in de handel dat o.a. door de speciale vorm van de brokjes tandsteen helpt te voorkomen en zelfs kan verminderen. Ook heeft Royal Canin de zgn. Oral Bar, een speciaal kauwbot, dat enzymen bevat die tandaanslag helpen afbreken. U kunt ook proberen om de tanden van uw dier te poetsen. Meestal laten ze dit na enige tijd goed toe. Er zijn hiervoor speciale tandpasta's en tandenborstels. Tandpasta voor mensen is niet geschikt voor dieren. Wen een pup meteen aan tanden poetsen, dan heeft u later minder problemen. Normaal gesproken is het voldoende als u drie tot vier maal per week het gebit van uw huisdier verzorgt. Een floskluif helpt ook mee om aanslag te verwijderen. Dit is een soort bot gemaakt van touw, waar uw hond spelenderwijs zijn gebit mee ‘poetst’. De meeste honden zijn hier dol op! Ziet u ondanks alle voorzorgen toch tandsteen, neem dan contact op met uw dierenarts en overleg of behandeling al noodzakelijk is.