Home Diensten Team Artikelen Kliniek Fotopagina Contact en Spoed Links

045 - 522 50 90

Ziekte van Calve Legg Perthes



Inleiding

De ziekte van Calve Legg Perthes is een aandoening van de heup die met name bij kleine rassen voorkomt.


Oorzaak

Bij de ziekte van CLP sterft de heupkop langzaam af. De oorzaak is waarschijnlijk een storing in de bloedvoorziening van de heupkop. Het gevolg is dat het botweefsel door gebrek aan voedingstoffen verdwijnt. Het gewrichtskraakbeen verliest hierdoor zijn steun en stort ook in elkaar. Het uiteindelijke resultaat is een ernstig misvormd heupgewricht dat het dier veel pijn bezorgt.


Voorkomen

Zoals gezegd komt de ziekte van CLP vooral bij de zogenaamde Toy-breeds en Terriers voor. Reuen en teven krijgen het even vaak. De klachten treden meestal op als het dier vijf tot acht maanden oud is. In ongeveer 15 % van de gevallen zijn beide heupen aangetast.


Diagnose

Het eerste verschijnsel is meestal pijn. De hond likt en bijt zich in de buurt van de heup en kan grommen als deze plek geaaid wordt. Later gaat de hond kreupel lopen en kan de bespiering van de poot minder worden. Bij onderzoek valt op dat het bewegen van het heupgewricht pijnlijk is en dat buigen en strekken maar beperkt mogelijk is.  Op röntgenfoto's is in het beginstadium ontkalking van de hals van het dijbeen en van de heupkop te zien, later zien we een volkomen misvormd heupgewricht.


Behandeling

Er zijn twee methoden om de aandoening te behandelen. De eerste is met medicijnen, de tweede door operatie. De medicijnen die gebruikt worden zijn pijnstillers en ontstekingsremmers. Ze zijn erop gericht om de pijn en de irritatie in het gewricht te onderdrukken. Net als voor heupdysplasie geldt ook hier dat er geen medicijnen bestaan die het misvormde gewricht kunnen herstellen. Bij de operatie wordt de heupkop verwijderd en het dier wordt daarmee van de bron van alle ellende verlost. Het is wel zo dat een geopereerde heup niet zo goed functioneert als een normale heup, maar in de meeste gevallen is het voldoende om het dier weer een normaal leven te kunnen bieden.       

Uit onderzoek blijkt dat de resultaten na operatie beter zijn dan na behandeling met medicijnen.


Erfelijkheid

Waarschijnlijk is de ziekte van CLP een erfelijke aandoening. Een studie bij Dwergpoedels heeft laten zien dat de aandoening mogelijk berust op een recessief gen. Dit betekent dat beide ouderdieren drager of lijder moeten zijn wil de ziekte tot uiting komen.


Preventie

Ervan uitgaand dat de ziekte van CLP erfelijk is, zal door gerichte fokkerij de ziekte kunnen worden teruggedrongen. Het is niet mogelijk om door voeding of beweging het optreden van de ziekte te voorkomen.