Home Diensten Team Artikelen Kliniek Fotopagina Contact en Spoed Links

045 - 522 50 90

De drachtige hondInleiding

Uw hond is naar de reu geweest en is waarschijnlijk drachtig. Wellicht is het raadzaam u enige aanwijzingen en raadgevingen mee te geven om een zo ongestoord mogelijk verloop van de drachtigheid en bevalling te verkrijgen. Het is niet nodig om de teef extra te voeren in de eerste 7 weken van de dracht. Het kan zelfs voorkomen dat de teef rond de 28-30ste dag van de dracht enige dagen minder eet.


Vaststellen drachtigheid

Er bestaat bij honden geen urine- of bloedproef om dracht vast te stellen, daar de hormoonspiegels van drachtige en niet drachtige honden vrijwel identiek zijn, dit in tegenstelling tot de mens. Het beste is drachtigheid vast te stellen tussen de 28-32ste dag na de dekking door de buik van de teef door de dierenarts te laten bevoelen. Bij forse, zware of angstige honden is dit niet altijd goed mogelijk. Daarna is het door middel van voelen niet eerder weer mogelijk om drachtigheid vast te stellen dan op de 45ste dag. Met echoscopie is een zwangerschap vanaf 3 tot 4 weken voor het eerst te zien.

 

Zwangerschapsduur

De bevalling vindt plaats tussen de 56ste en 67ste dag, gemiddeld op de 63ste dag. Hoe groter het nest, hoe korter de dracht meestal duurt, en omgekeerd geldt dit ook.

 

Verschijnselen van een naderende bevalling

 Ruim voor de bevalling zal u waarschijnlijk opvallen dat de buikomvang van de teef is toegenomen. De melkklieren beginnen wat op te zetten. Dit kan ook gebeuren bij niet drachtige teven, rond hetzelfde tijdstip. We spreken dan van schijndracht. Enige tijd voor de bevalling zakt de temperatuur van de teef beneden de normale waarden voor een hond (38,0-39,0 C). Deze periode kan enige dagen duren. Vlak voor de bevalling zakt de temperatuur zelfs vaak tot 36,5 C.

Soms valt het op dat de teef helder, taai, soms iets melkachtig wit slijm verliest. Dit is het teken dat de ontsluiting en de bevalling binnen 24 uur moeten plaatsvinden. Vlak voor de bevalling begint tengevolge van de weeënactiviteit de temperatuur weer te stijgen tot ver boven de 37,0 C.

 

De bevalling

Binnen een uur nadat het eerste vruchtwater is afgekomen, moet de eerste pup geboren zijn. Het vruchtwater kan wat groen van kleur zijn. Is de eerste pup na een uur niet geboren dan dient u de dierenarts te waarschuwen. Tevens dient dit te geschieden indien de teef duidelijk zit te persen op een pup en dit langer dan 30 min. duurt. Bij twijfel altijd de dierenarts bellen!

De gemiddelde tijd tussen de geboorte van twee pups kan sterk variëren. Als dit langer dan een uur duurt (max. 30 minuten indien de teef zit te persen!) dient gecontroleerd te worden waarom de bevalling niet vordert en zonodig een weeënversterkend middel te worden ingespoten (Oxytocine).


Na de bevalling

De navelstreng scheurt meestal spontaan op de goede plaats af. Mocht een navelstreng toch bloeden dan kunt u deze afbinden met een stevige garendraad ontsmet met wat spiritus (=85% alcohol).

Als u denkt dat de laatste pup geboren is kunt u de teef het beste laten nacontroleren of zij inderdaad 'leeg' is. Zonodig geeft de dierenarts haar dan Oxytocine om eventueel achtergebleven nageboortes of pups alsnog af te laten komen. De pups dient u te merken met nagellak of een gekleurd wollen draadje en te wegen op een nauwkeurige (digitale) weegschaal. Dit dient 2x daags te gebeuren en de gewichten van de pups moeten genoteerd worden. De pups dienen elke dag zwaarder te worden. Zo kunt u controleren of de pups voldoende melk binnen krijgen. Dit kan onvoldoende zijn als de teef te weinig melk heeft of als de pups te weinig drinken, bijv. door een opkomende ziekte. In dit geval dient u ook direct de dierenarts te bellen voor overleg.

 

De teef

Voor zover de teef nog geen wormkuur heeft gehad, geeft u haar er nu een.

De teef mag geen troebele of stinkende uitvloeiing krijgen. De uitvloeiing is gedurende 3 dagen roodbruin en tot de 10de dag mag deze uitvloeiing helder slijmerig zijn, hoewel sommige teven nog tot 3 weken kunnen vloeien.

 

De pups

Deze dienen vanaf de geboorte dagelijks te groeien. Op ongeveer 10 dagen na de geboorte gaan de oogjes open en hebben de pups normaliter hun geboortegewicht verdubbeld.

 

Voeding

Tot 7 weken dracht kunt u de teef haar eigen voer blijven geven. Daarna kunt u het beste langzaam overschakelen naar puppybrokjes (bijv. Starter van Royal Canin). Hierin zitten de juiste voedingsstoffen voor de groei van de pups en de productie van melk.

De pups kunnen vanaf een leeftijd van 3 weken bijgevoerd worden. Hiervoor kunt u dezelfde puppybrokjes gebruiken als u aan de teef voert. Doe ze de eerste paar weken nog wel met water weken.


Wormkuren

De pups dienen samen met de teef en evt. andere honden en katten met wie zij of de teef contact hebben ontwormd te worden als ze 2, 4, 6 en 8 weken oud zijn. Daarna moeten de pups elke maand ontwormd worden tot een leeftijd van 6 maanden.

 

Inentingen
De eerste puppy-enting dienen de pups te krijgen als zij 6 weken oud zijn. Vervolgentingen worden gegeven op 9 en 12 weken leeftijd.